måndag 5 februari 2007

Fetthysteri

SvD idag: Transfetter ersätts med ännu farligare fetter. Jaha, larmklockorna igen. Nu är det ett par experter som varnar för att när man inte får använda transfetter så kommer man använda plamolja och det är jättefarligt. Sådeså. För det är ju mättat fett och det vet vi ju att mättat fett är ungefär det farligaste vi kan stoppa i oss. Superduperfarligt. Japp så är det.

Men TÄNK!!!!. Hur har människan överlevt alla år hittills? Genom att äta den mat som fanns. Vad fanns då? Grönsaker, spannmål, kött, mjölkprodukter, fisk samt säkerligen en och annan fluga. Trligtvis dör vi inte - eller blir förskräckligt feta - av att äta en blandning av det. Men när det kommer till moderna kompositioner som transfett, härdat fett, raffinerat socker och produkter proppade med kemikalier - ja då kanske vi borde fundera på det sunda i det hela.

Om en yoghurt naturligt innehåller 3-4% fett, vad i allsin dar innehåller en yoghurt med 0,01% fett???? (Och hur viktigt är det att välja 0,01%-yoghurten istället för den normala 2%-varianten i fetthänseende?) Eller för all del - Philadelphiaost som är fettfri. Jamen VAD är det då? Plast? Tjockt vatten med smak? Inte kan det vara så himla nyttigt bara för att det är fettfritt iallafall. Eller sockerfritt - det är ju bra. Fint sådär, så att barnen inte blir sockerberoende. Javisst, superbra. Men aspartam (sötningsmedlet) lagras i kroppen och bryts inte ner. Whou! Sug på den - bryts inte ner. Undrar hur mycket aspartam dagens ungar kommer ha i kroppen om 50 år? Spännande. Det kanske vore en idé att skippa läsken till vardags och ta en liten - riktig - läsk lite mer sällan. Oj så radikalt!

Nu ska jag koka te och äta en bulle, med både socker och smör... Undrar om jag vaknar smällfet imorgon?

Inga kommentarer: