lördag 9 januari 2010

Skönt att bo i stan?

Första besöket i Björnlunda för i år. Det är vid sådana tillfällen en känsla av hur bekvämt det är med lägenhet kan infinna sig. På gården finns det två hus, ladugård, loge (på väg att bli delvis garage), fårhus, gamla stallet och en sjuhelsikes massa snö. Detta ställe bebos normalt av en människa, en katt och två tämligen feta får.

Stora boningshuset är stooort. Där finns bergvärme och hyfsad isolering. Stugan är mindre, dock ganska stor för att vara stuga. Två våningar, kanske 150 kvm totalt. Några år gammal bergvärme, isolering i form av timmer och tvåglasfönster. Funkar fint alla normala svenska fjösvintrar. Funkar mindre bra en riktig vargavinter...

Värmerören går genom några sidoutrymmen på ovanvåningen som saknar uppvärmning. Ja, de fryser när det blir tillräckligt kallt tillräckligt länge. Så nu står dörrarna till dessa svinkalla utrymmen öppna mot resten av huset, värmefläkt står på ovanvåningen. Hu! Vattnet går genom ett oisolerat utrymme bakom vedspisen, dock inte mot den murstocken som blir varm. Det fryser också. Öppna dit, fram med fläkten så löser det sig. Värmeelement i farstun för att mota den värsta kylan från dörren, en bit isloering för kattluckan. Något Mao inte alls förstår sig på.

Vattnet i fårhuset fryser också. Ner med varmvattenshinkar dit. Och så elda. Bära in ved, hålla tänt både i kaminen och i vedspisen. Någon som är van att elda i vedspis? Det går bara in ytte-pytte lite ved åt gången, så ca 45 minuter har man på sig innan den behöver fyllas på. Kaminen är lätt, den tar ett par -tre timmar iallfall.

Så här håller mor min på nu, det påminner en del om gamla tider. Tur vi har gott om ved! Vi komemr ut idag med ytterligare en liten värmefläkt och (helt otippat, eller hur?) då går såklart säkringen. Inte i något av husen, utan en av faserna på stolpen i skogen har gått. Numera vet vi dock var de sitter, så det löste vi enkelt. En till i reserv har vi, sen blir det jobbigt.

Nu har vi tagit Mao och ska gå till sängs. Det ärbara lite kallt, säkert 16 grader eller så. Och dragigt på golvet. Duntäcke, filt och katt kanske funkar?

2 kommentarer:

Unknown sa...

Bra att bli påmind om vardagens bekvämligheter ibland ;-)
Men jag kan hålla med om att det börjar bli dags att få lite drägligare temperatur ute. Men idag var det ju bara -6 och kändes därmed ganska varmt :-o. Blev en fin skridskotur på Edsviken.

hauge sa...

Känns bra med en fru som alltid vill ha minst 25 grader inne.
Elbolagen skrattar hela vägen till banken.....